klik-klik

Klik Me

Must Look

Monday 26 December 2011

Pulut Sekaya

Dah lama rasa nak makan kuih nie..lau kami orang pantai timur pulut sekaya ni banyak time bulan Ramadhan di Bazar Ramadhan..aku mmg suka kuih nie..dah lama nak buatnyer tapi tak jumpa resepi so bila mengodek-dodek tenet ada resepi yang ori dari kelate mmg bestla blog tu sbb semua resepi ore kelate mmg sesai dengan aku yang suka manis-manis nie..
tapi macam biasalah sbb xder loyang so aku bantai jer dlm periuk..lau nak cantik mesti dalam loyang la..so oklah sbb first time buat..mmg menjadi  lain kali buat lagi...

Bahan2nya:

* Secawan beras pulut *untuk lebih tebal lapisan pulut boleh buat secawan setengah*
* pati santan setengah cawan dicampur dengan air masak
* 4 biji telor
* 2 keret manisan siam
* daun pandan di simpul
* secubit dua garam

Cara:

1. Cairkan manisan + sedikit air + daun pandan yang disimpul.
2. Kukus pulut + santan + sedikit garam + daun pandan yang disimpul. Santan paras2 tenggelam pulut.
3. Bila manisan dah cair, keluarkan daun pandan dan sejukkan sebentar.
4. Kepok telor kemudian masukkan manisan. Kepok lagi biar mesra ke dua-duanya. Tambahkan secubit dua garam.
5. Bila pulut masak, keluarkan daun pandan, karih2kan pulut biar serata kemudian tekan2 kan sedikit biar padat di dalam loyang.
6. Kukus balik pulut selama 5 minit.
7. Sesudah itu taburkan sedikit gandum di atas pulut lalu dicurahkan adunan telor dan manisan ke atas nya.
8. Kukus lah sampai masak +- 15 hingga 20 minit.
9. Tunggu sejuk, baru elok untuk dihidangkan.....

No comments:

Post a Comment