Cuti-cuti kt rumah jer sebb my mum n adik pun dah ada kat umah..so xderlah mcm orabg lain yang cuti2nyer balik kg sebab aku orang kampung dah ada kt bandar..seronok memhabiskan masa bersama keluarga tersayang..so apa lagi bila mak ada so kita makan-makan menambahkan kalori lah pulak..hu..hu... so menu pagi ni kuah kacang bersama nasi impit..nasi impit ni aku beli yang siap dah siap masak atas dapur..tapi berjam-jam jugaklah ..kuah kacang macam biasa my mu aku yang buat..bukan susah pun taoi sengaja nak rasakan air tangan my mum pulak..dulu pun aku pernah buat juga tapi macam kureng pula..
memang berbaloi buat sebab semua mmg suka kecuali papa jer yang x suka sebab xder sate..so kami jerla yang layan..
Bahan-bahan
15 ulas bawang merah – dikisar
2 ulas bawang putih – dikisar
1 inci halia – dikisar
1/2 inci lengkuas – dikisar
4-5 sudu cili kisar
3 batang serai – dititik
1 tin santan (125-150 mL)
1 keping gula Melaka
Gula dan garam
500g kacang tanah
Minyak masak untuk menumis
Cara-cara
Goreng kacang tanah tanpa minyak. Separuh dikisar hancur dan separuh lagi dikisar separa hancur.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau.
Masukkan cili kisar, santan dan serai. Kacau sekata dan masak selama 5 minit sebelum dimasukkan kacang tanah dan gula melaka. Masukkan sedikit air jika kering.
Masak sehingga pekat. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Siap untuk dihidangkan bersama-sama nasi impit, sate atau cucur udang.
No comments:
Post a Comment