klik-klik

Klik Me

Must Look

Thursday, 1 December 2011

Kek Coklat Kukus

Dah lama btu tak buat kek coklat ni..aku memang suka makan sebenarnya selalunya asyik makan ngan kawan kt ofis jer..kwn aku tue mmg pandai baking membaking ni..ni pun belajar dari dialah buat kek kukus nie..terpaksalah buat keke kukus jer memandangkan oven pun belum ada lagi..ntah bila nak beli oven nie mmg ada hati sebab nti nak buat kek yang bakar lah..insyaallah bonus nti akan ku beli....atually buat kek ni hari ahad masa cuti awal muharam..ramai kt umah tue keluarga mertua datang..bila petang adik pun tdo abang pula papa bawa g jalan ngan mertua aku malas kuar sbb petang2 hujan lagipun adik masih kecik lg..so aku buat projek kek kukus nie...
setelah dikeluarkan dr pengukus..letak dalam periuk jer sbb loyang xder..hu..hu...
selepas dikeluarkan dari periuk..burukknyer..habis pecah2 kt tepi...

wajah selepas dicurahkan coklat cair dan dihiasi..oklah ckit sbb bru belajarkan..lain kali nak buat dalam cup lak..lau buat dlm cup xderlah nampak buruk mcm nih..hu..hu..

Yang penting semua suka..anakku bila tgk kek macam ni..'kek to u'..'kek to u' mmg x diam lah..
Walau wajahnyer macam tu habis licin gak sebab ramaikan..seronok buat makan2 nie bila ada yang dapat menghabiskan..

KEK COKLAT KUKUS
Bahan A:
1 3/4 cawan gula- kalau rasa suka manis leh la boh 2 cawan tp kalau letak toping, x yah la manis sgt sbb toping pun dh manis
1 cawan minyak jagung- kalau x dak hentam je la minyak masak
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh esen vanila- x da dlm pic sbb lupa boh
1 cawan susu cair (bukan susu pekat manis yer..)
1 cawan air
bahan B:
2 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu teh baking powder 
1/2 sudu teh soda bikabonat
 
(ayak bahan2 ni)
 
2 biji telur- blender / pukul kembang
cara:

1. ayak tepung, baking powder dan soda- ketepikan
2. campur semua bahan A dlm periuk- panaskan atas api yg kecil sampai gula larut- jgn buka api besar, nti rasa hangit. bila gula dh larut, tutup api. alihkan dari dapur.
3. masukkan telur dan gaul rata.. 
4. masukkan tepung yg diayak td skit2..sambil gaul..sampai semua abis...
bila dh siap semua, kalau rajin, tapis adunan ni (dinasihatkan agar anda rajin)bukan apa, kekadang ada tepung yg masih ketul2 tu..kalau tapis, baru la halus mulus je adunan tu..guna penapis santan tu, kalau penapis teh, sampai esok pun x siap

utk adunan ni, sesuai kalau nk kukus ataupun bakar
 
pic kt bwh aku kukus 2 biji je..
saiz kecil utk tunjuk contoh

kalau guna acuan kecil mcm tu-kukus dlm 15-20 mnt

tp kalau kukus dlm loyang- 1 jam 1/4 mnt

satu lg, kalau nk wat utk majlis budak2, elok bebenor kukus dlm bekas kecil tu..nti x yah nk kuarkan dh dari bekas tu..
terus curah toping kat atas je...

(tp just letak x sampai separuh dr bekas tu, sbb nti dia akan naik, pastu nk letak toping lg, x cantik lak melekat kt tudung nti)

No comments:

Post a Comment